El President Torra inaugura la Sala Noble de Ca Don Joan reconeixent l’empenta de Vinebre per ser referent en Cultura i Art

 

Inauguració-Sala-Noble-Ca-Don-Joan-2018_52-1200x800

La rehabilitació de la Sala Noble de Ca Don Joan ha estat un dels actes més emotius i esperats per al poble de Vinebre, que recupera així un espai que “segons ens consta, mai havia lluït tant”, confessa l’alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim. Aquest palauet renaixentista, amb un passat noble però que es trobava en estat decadent fa tan sols dues dècades, és ara un dels símbols de la recuperació del patrimoni local, després que l’Ajuntament de Vinebre el va comprar a principis de l’actual segle XXI.

Des de llavors s’han succeït els projectes, amb “grans dosis d’il·lusió i esforç, per reconstruir parets i memòria del nostre patrimoni material i immaterial”, diu Gemma Carim, repassant la història de l’edifici: Des dels seus orígens nobles lligats als jornalers i les collites del poble, al vessant més artístic d’un dels seus fills (Josep Martí i Garcés, pintor del mural poblet de la Sala Sant Jordi del Palau de la Generalitat) i d’un membre de la família que fou comissari a l’Exposició Universal de 1888 a Barcelona (José de Martí Cardeñas), sense oblidar l’ocupació de la FAI i la CNT durant la Guerra Civil, testimonis visibles que s’han volgut conservar a les seves parets rehabilitades. Tot plegat, fins a arribar a la recent recuperació de la Sala Noble, subvencionada amb l’ajut FEDER, que està dotant de contingut patrimonial el Camí de SirgaCamí de Riu entorn el GR-99 a la Ribera d’Ebre.

Un convidat d’excepció per una aposta de futur

I per a la inauguració d’aquesta Sala Noble, un convidat d’excepció. El President de la Generalitat, Quim Torra, que va ser dissabte 10 de novembre a Vinebre per acompanyar als veïns en aquest nou pas del municipi per consolidar-se com a referent de la Cultura i el Turisme Cultural del país. “Volem que aquesta casa, avui del poble, llueixi més que mai i esdevingui punt de trobada per a actes i esdeveniments culturals d’arreu”, diu Carim.

L’alcaldessa de Vinebre, acompanyada de tots els regidors i regidores de l’Ajuntament, alcaldes de la Ribera, consellers comarcals, delegats territorials, presidents de les entitats locals i nombrosos veïns, va tenir l’oportunitat d’explicar de primera mà al President Torra l’aposta de futur d’aquest municipi riberenc per la Cultura.

El proper pas és que totes les peces trobades a l’establiment ibèric-romà, ara repartides per tota la província, tornin al poble i dotin de contingut el museu que s’ubicarà aviat a les dues sales annexes de la mateixa Sala Noble de Ca Don Joan, compatint així amb els visitants el treball i l’estudi de les excavacions i reconstruccions realitzades per la Doctora Margarida Genera. “Veiem la Cultura i el Turisme com a dinamitzadors del nostre futur, per això necessitem també tot el contingut aquí”, reivindiquen des de l’Ajuntament. Perquè segons va dir Carim, també presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, “ha de valer la pena venir a la Ribera, aturar-se a cada un dels nostres pobles, al lloc que ens fa diferents i gaudir-ne. No volem tots tenir de tot, però si enfortir les nostres singularitats”.

Signatura al Llibre d’Honor de lAjuntament

La visita del President Torra va començar a la Casa de la Vila, on en una reunió amb tot l’equip de Govern de Vinebre va tenir l’oportunitat de conèixer de prop la població, els seus projectes i les necessitats futures, deixant la seva signatura al Llibre d’Honor de l’Ajuntament. Un cop finalitzada aquesta primera presa de contacte institucional, la comitiva es va desplaçar fins a la plaça 1 d’Octubre, on es troba l’edifici de Ca Don Joan i on els veïns que omplien la plaça el van rebre enmig de forts aplaudiments. Tot seguit la visita al palauet renaixentista: el seu pati interior, les sales principals i la col·lecció d’obres de Joan Pepe exposades aquests dies, per passar seguidament a la inauguració de la Sala Noble i un petit tast de producte local.

Solidaritat amb els presos i exiliats polítics

La visita, i les paraules de suport i l’interès mostrat pel President Torra amb aquesta visió de futur i amb tot allò referent al que s’està fent a Vinebre, com el seu excel·lent producte local, han estat molt encoratjadors per als representants municipals i els veïns que es van aplegar a l’acte. Per la seva banda, els vinebrans també van voler aportar “força i unitat, anhel de llibertat per tornar a tothom a casa”, i suport al govern legítim empresonat i a l’exili. “Treballarem al vostre costat per restituir-los”, es va comprometre l’alcaldessa al President Torra, qui va rebre nombroses mostres de suport durant la seva estada al poble. Carim també va traslladar un emotiu agraïment a Quim Torra per acceptar del president Puigdemont l’encàrrec de posar-se al capdavant del país en un moment tan excepcional.

En acabar l’acte oficial, una vegada més, el poble de Vinebre va voler mostrar la seva solidaritat i el seu compromís amb els presos polítics i exiliats catalans, aquest cop davant el President Torra. Així, a l’igual que fan cada vespre, però aquest cop a la plaça d’1 d’Octubre, el vinebrà Josep Nogués, acompanyat de nens del poble, va posar en marxa la seva peculiar màquina de soroll per denunciar les injustícies de l’Estat amb Catalunya, un gest que el 131è President de la Generalitat va agrair públicament davant les mostres de suport del veïnat i que va acabar amb el Cant dels Segadors. Un moment molt emotiu per deixar clar que a Vinebre, en paraules de l’alcaldessa Gemma Carim, citant a Salvador Espriu: “Ens mantindrem per sempre més al servei d’aquest poble”.