Plaça del Rei

vinebre audioguia-01

La plaça del Rei és un dels punts clau de Vinebre i la seua història. Tal com recorda la inscripció de la pedra clau de l’església, el municipi es va independitzar d’Ascó el 1691, amb la finalització de la construcció del temple.

Però aquesta plaça ha estat escenari de moltes altres històries del poble i va ser precisament aquí, a la paret dreta de la porta de l’església, on es va exposar el cadàver del bandoler més famós de la zona: Lo Barbut de Vinebre, Isidre Teixidó. Les cròniques de l’època l’anomenen així perquè diuen que no es va afaitar mai, i expliquen que només robava als rics i als lliberals. Pel que sembla, era sanguinari i cruel i tenia terroritzada la població.

Per capturar-lo els mossos d’esquadra van fer una batuda a l’ermita de Sant Miquel, i es diu que es va emparrar al xiprer i va aconseguir eludir l’autoritat, fet que va encetar el passatge conegut com la Caça del Barbut. Finalment, el van capturar i matar al mas de la Pava, als Gorraptes, l’any 1844.

Com a escarment i exemple per a la població, el van clavar a la paret de l’església en posició d’aspa i l’hi van deixar durant 3 dies, al llarg dels quals els xiquets li anaven a tirar rocs.