Activitats a la Ribera d’Ebre

CAMÍ NATURAL DE L’EBRE, GR 99

D’entre les rutes que travessen aquesta comarca, en destaca el GR-99, una ruta per a senderisme que recorre 930 km de longitud amb l’Ebre com a referent geogràfic, des del seu naixement fins a la seva desembocadura, passant per set comunitats autònomes de l’Estat espanyol. A l’etapa 38, aquesta ruta inclou el municipi de Vinebre i el seu nucli històric.

RUTA DELS IBERS

La ruta dels Ibers està organitzada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya i engloba les diferents poblacions de Catalunya que tenen poblats ibers dins del seu municipi: Vinebre, amb el seu assentament iberoromà de Sant Miquel participa d’aquesta activitat. En el marc d’aquesta celebració, cada any, a principis d’octubre, té lloc el Cap de Setmana Ibèric, amb diferents propostes i activitats a totes les poblacions.

ILERCAVÒNIA, TERRA D’IBERS

És una ruta històrica que permet descobrir l’antiga civilització dels ilercavons, el poble iber de l’Ebre que, segons sembla, va assolir un territori i una cultura pròpia coneguda arreu de la Mediterrània antiga. L’itinerari enllaça el Castellet de la Roca Roja de Benifallet, Sant Miquel de Vinebre i el Castellet de Banyoles de Tivissa.

RUTA DELS TEMPLERS

Aquest orde militar va arribar a la Ribera d’Ebre l’any 1153, moment en què el castell de Miravet es va convertir en la seu de la Corona d’Aragó. Per això hi ha molts municipis de la comarca que conserven restes de l’orde templera.  Concretament a Vinebre, s’hi conserven dues esteles del cementiri medieval.

ESPAIS DE LA BATALLA DE L’EBRE

El 25 de juliol de 1938, Vinebre va viure una dura batalla en el marc de la guerra civil espanyola. Per aquest motiu, si es fa una visita pel terme s’hi poden trobar encara restes de la batalla, com per exemple,  les trinxeres.

NAVEGABILITAT PER L’EBRE

Vinebre és inclòs al recorregut fluvial que vertebra la comarca, i disposa d’un embarcador des d’on es poden iniciar rutes i excursionsque permeten descobrir la flora i la fauna del bosc de ribera que envolta el riu Ebre. L’Embarcador també és un espai privilegiat per a la pesca esportiva de silurs, carpes, anguiles, barbs o perques, entre altres espècies.