Festes

A banda de l’activitat cultural i lúdica que ofereix el municipi al llarg de l’any, Vinebre celebra tres festes cabdals dins del seu calendari tradicional.

ROMIATGE A L’ERMITA DE SANT MIQUEL

El segon dissabte del mes de maig, Vinebre celebra el romiatge a l’ermita de Sant Miquel. El seu origen es remunta a l’època dels Templers. Aquesta jornada engloba els actes més típics de la nostra població, el primer dels quals és la professó de l’arcàngel, que passa per davall dels arcs construïts pels veïns del poble, al llarg del carrer que du el seu nom. Tot això sota una pluja de paperets de colors, semprevives i pètals de rosa que cauen balcons avall, alhora que el terra s’encatifa.

Després, es fa el romiatge fins a l’ermita on, una vegada arribem, se’ns obsequia amb un pa especial: “l’auferta”. Abans d’esmorzar, se celebra la missa amb el cant dels gojos. Tot seguit, un esmorzar-dinar a base de conill rostit i truita de carxofa ens dóna força per a ballar jotes i sardanes a la plaça. Els mes valents juguen a la corretja i al borinot, i els més menuts enlairen pilotes de dibuixos de colors i salten a la corda.

Ben entrat el migdia, tornem al poble i el ball de vermut ens fa un tast del que ens espera al tardet i a la nit. Finalment, diumenge, paella gegant per a compartir amb tot el poble i amb els convidats.

FESTA MAJOR

Està dedicada a sant Joan Baptista, santa Rosa i sant Roc i  se celebra la darrera setmana del mes d’agost. El programa ofereix un ampli ventall d’activitats amb les típiques curses pedestres i de natació, el ball de plaça i les cucanyes.

Cercavila, balls i un assortit ventall d’actes lúdics s’apleguen per les places i carrers d’un Vinebre engalanat.

Durant aquesta setmana es lliura el Premi de Narrativa Ribera d’Ebre, instituït per a fomentar l’expressió literària en llengua catalana. Aquest certamen és el més antic de les Terres de l’Ebre i aplega escriptors d’arreu dels Països Catalans.

FESTA DE SANT ENRIC D’OSSÓ

El 27 de gener se celebra aquesta festa popular en honor del sant, fill de Vinebre.

Els actes es duen a terme el cap de setmana més proper a aquesta data i engloben oficis religiosos, actes culturals, benedicció d’animals, àpats i música.